Best practices voor open data - slotevent en hackathon
Best practices voor open data - slotevent en hackathon
Binnen de Hogeschool PXL werd de voorbije jaren een onderzoeksproject uitgevoerd, waarin een aantal best practices voor open data werden uitgewerkt, in samenwerking met een aantal Limburgse partijen. Op zaterdag 18 februari worden de resultaten van dit project voorgesteld tijdens een slotevent, met verschillende inspirerende sprekers. Parallel gaat er een hackathon door waarbij teams, samengesteld uit studenten en mensen uit het bedrijfsleven, aan de slag gaan met verschillende datasets. Deze teams kunnen op basis van deze datasets nieuwe innovatieve diensten bedenken die steden, gemeenten, instellingen en bedrijven ten dienste kunnen stellen van hun inwoners of gebruikers.
De datasets zijn afkomstig van een aantal externe partijen, waaronder Stad Hasselt, Stad Genk en Toerisme Vlaanderen. Een jury zal op het einde van de dag de winnaars van de hackathon bekend maken. Ambitie is om de hackathon tweemaal per jaar te laten doorgaan, met telkens een specifieke focus, zoals mobiliteit, toerisme of gezondheidszorg. Voor deze eerste editie is er geen specifieke focus; alle ideeën zijn welkom!
Tijdens het plenair gedeelte geven een aantal experts uit het werkveld hun visie op open data. Eerst komen algemene aspecten aan bod, vervolgens wordt het standpunt van steden en gemeenten belicht en tot slot wordt de insteek vanuit het bedrijfsleven toegelicht. Sprekers zijn van onder meer Stad Gent, een van de voorlopers van open data, de Open Knowledge Foundation en we connect data. De deelnemers aan het plenair gedeelte kunnen de bovendien aan het einde van het event de voorlopige resultaten van de hackathon komen bekijken.
Programma
13.00u - 13.30u: Ontvangst
13.30u - 13.45u: Verwelkoming
13.45u - 14.45u: Sessie 1 - Open Transport Data
Door: Pieter Colpaert, Open Knowledge Belgium
14.45u - 15.45u: Sessie 2 - Open Data. Zeven jaar later
Door: Bart Rosseau, diensthoofd Data & Informatie, Stad Gent
Inhoud:
De Stad Gent begon zeven jaar geleden met het publiceren van de eerste open data sets. Een paar hackathons, successen en inzichten later is het landschap grondig veranderd.
Bart Rosseau zal wat van de ervaringen toelichten en uitzetten tegen de evoluties op nationaal en internationaal vlak.
Met een Gentse ‘Rrrr’.
15.45u - 16.00u: pauze
16.00u - 17.00u: Sessie 3 - Open Data voor bedrijven
Door: Ingrid Willems & Jan Vansteenlandt, we connect data
Inhoud:
De data economy is groter dan we voor mogelijk houden. De vraag blijft echter hoe we optimaal gebruik kunnen maken van de schat aan data die beschikbaar is. We zoomen in op een aantal concrete toepassingen waar het aggregeren van open data met interne en externe databronnen onmiddellijk toegevoegde waarde biedt voor bedrijven. Het integreren van Open Data biedt de mogelijkheid om eigen data te verifiëren en te verrijken en op die manier interne processen te versnellen, minder tijd te verliezen bij het ingeven van data en meer te leren over de markt die je bedient.
17.00u - 17.30u: Eerste pitchronde hackathon
De deelnemers aan de hackathon komen voor de aanwezigen het concept dat ze aan het uitwerken zijn pitchen. Op basis hiervan wordt een tussentijdse score toegekend, die mee zal bepalen welk team met de overwinning aan de haal gaat.
17.30u: Slot, receptie
Voor deelnemers aan de HACKATHON
Kan jij programmeren, ben je grafisch aangelegd, heb je een oog voor marktopportuniteiten, of heb je creatieve ideeën? Dan zijn wij naar jou op zoek! Voor onze hackathon rond open data zoeken wij mensen die graag de koppen bij elkaar steken en met innovatieve ideeën of toepassingen op de proppen willen komen.
Op zaterdag 18 februari 2017 gaan we aan de slag met een hele hoop gegevens over Hasselt, Genk, Limburg, Vlaanderen, en de rest van de wereld. Je kan in een van de data dive sessies meer info krijgen over wat er juist in de datasets zit en hoe deze verzameld werden, of meteen aan de slag gaan en samen met andere geïnteresseerden een concept uit de grond stampen.
Het programma van de hackathon:
9.00u - 9.30u: ontvangst
9.30u - 10.00u: verwelkoming, toelichting
10.00u - 12.00u: werken aan julliee projectideeën
12.00u - 13.00u: middagpauze
13.00u - 17.00u: verder werken aan projectideeën, voorbereiding pitch
17.00u - 17.30u: pitch voor de bezoekers van het klotevent
17.30u - 19.00u: de laatste loodjes, puntjes op de i zetten, afronden projectideeën
19.00u - 19.15u: pitch voor de jury
19.15u - 20.00u: prijsuitreiking, receptie, PIZZA