Hackathon "de circulaire Woonwijk"
Als je wonen in een huis, in een straat, in een woonwijk, opnieuw zou mogen uitvinden.
Hoe zou dan de woonwijk van morgen er uit zien?
Een woonwijk waar op nieuwe manieren wordt omgegaan met water, energie en afval.
Waar we zoveel als maar mogelijk onze eigen energie opwekken en gebruiken.
Waar we zo efficiënt mogelijk omgaan met ons drinkwater, regenwater, rioolwater.
Waar goed nagedacht wordt over hergebruik van goederen en afval niet bestaat.
Waar wonen met elkaar, werken met elkaar, delen met elkaar en zorgen voor elkaar centraal staan.
Ontwerp, met een team in 30 uur deze circulaire woonwijk en probeer liefst met werkende modellen onze jury te overtuigen waarom jouw team met één van de mooie prijzen naar huis zou moeten gaan.
We werken vanuit tracks:
Energie:
In Emmen gebruiken we veel energie. Onze woningen en relatief grote industrie en glastuinbouw zijn hiervoor de belangrijkste oorzaken. Hiermee dragen wij meer dan gemiddeld bij aan de CO2-uitstoot in Drenthe. Daarnaast neemt de werkgelegenheid af en nemen we te vaak afscheid van jong talent dat de regio verlaat. Dit moet anders!
Wij Emmenaren zijn doeners en doppen het liefst onze eigen boontjes. Daarom willen we onze energie lokaal en duurzaam produceren. We leiden onze eigen mensen op, creëren lokale werkgelegenheid en zorgen voor een schone, betaalbare en betrouwbare energievoorziening. Dit biedt ook kansen om onze dorpen en buurten nog mooier en leefbaarder te maken.
Bedenk hoe je lokaal (in je woonwijk) anders met energie om kunt gaan. Opwekken, opslaan, transporteren en gebruiken.
Water:
Al staan we er niet altijd bij stil: Water speelt een ongelooflijk belangrijke rol in ons leven. Het water om ons heen heeft vele verschijningsvormen: drinkwater, regenwater en rioolwater. Water is krachtig en bevat energie: heeft een temperatuur om te koelen of te verwarmen. Maar zonder goede beheersing en controle kan water ook gevaar opleveren (overstromingen) en aanzienlijke schade veroorzaken (iets wat de laatste tijd vanwege klimaatverandering nog wel eens voorkomt).
Bedenk hoe je water in jouw nieuwe woonwijk een belangrijke (nieuwe) rol kunt laten spelen.
Afval:
De wijze waarop we leven en werken zorgt ervoor dat we nogal wat afval produceren. Afval dat wellicht gebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe dingen (circulaire economie). De beste manier het afvalprobleem te lijf te gaan is ervoor te zorgen dat we er minder van hebben. Dat kan bijvoorbeeld door producten anders te verpakken of zo lang mogelijk te laten functioneren (door als het kapot is te repareren in plaats van weg te gooien) Met het afval dat we produceren moeten we verantwoord omgaan en zorgen dat we het goed kunnen verwerken. Één van de meest hardnekkige afvalproblemen in een woonwijk is bijvoorbeeld zwerfafval. Het ontsiert de wijk, stinkt, kan voor knaagdierenoverlast zorgen en kost veel geld om het op te ruimen.
Bedenk een nieuwe manier hoe we in een woonwijk tegen afval aan kijken en met afval zouden kunnen omgaan.
Location
Dates
to 24th June 2018 - 07:00 PM