Social Impact Lab
Social Impact Lab
Jouw expertise is onmisbaar op 1 februari 2018. Help vier gevestigde sociale ondernemingen van buiten de stad om in Den Haag een vliegende start te maken en daarmee werkgelegenheid te creëren voor Hagenaars die nu langs de kant blijven staan.
Via de knop "registreer" op deze pagina kies je een van de vier sociale ondernemingen die jij gaat helpen. The Facilitating Company verzorgt de begeleiding deze middag.
Programma
We starten de middag met een inlooplunch van 12.00-13.00 uur. Van 13.00 - 17:00 uur is het actieve programma met een pauze waar nodig. Om 17.00 uur start de netwerkborrel met onder andere presentaties van de opbrengst van de middag.
Wie ga jij helpen?
De vier sociaal ondernemers die zo snel mogelijk naar Den Haag willen komen zijn:
CodeGorilla - Diem Do
De CodeGorilla is geboren in het Drentse Emmen en heeft sinds kort ook een vestiging in het Groningse Groningen. Gemeenten in Nederland staan in de rij om deze winnaar van de Social Impact Award 2017 en spreker op het NRC Impact Day congres te mogen verwelkomen. En waar staat Den Haag in de rij? Uhhum, vooraan!
Wat is dat CodeGorilla precies? Het is in de basis een bootcamp waarin mensen in een korte, intensieve periode worden opgeleid tot junior developers. Iedereen die wil werken met IT of meer specifiek, app- en web development, automatisering, en (web)design is hierbij van harte welkom. Momenteel werkt CodeGorilla zelfs aan een blockchain bootcamp! Tja, en de IT-markt schreeuwt om deze junior developers. Die, naast de technische vaardigheden, ook beschikken over de 21st century skills, zoals communiceren, samenwerken, zelfsturend leervermogen en ondernemerschap. Hier wordt tijdens de bootcamp intensief aan gewerkt.
Deze bootcamp vormt de kern van CodeGorilla maar met alleen deze bootcamp zal CodeGorilla nooit zo succesvol zijn in het opleiden van mensen vanuit de bijstand en uit laten stromen naar een baan. CodeGorilla heeft twee essentiële geheime wapens. Het eerste wapen is een intensief selectieproces waardoor alleen de mensen deelnemen aan de bootcamp die het kunnen en die het willen. Het tweede geheime wapen is het netwerk. Deelnemers aan de bootcamp vormen een hecht team die zich voor elkaar inzetten en zullen deelnemen aan hackathons. Tijdens de hackathons worden de deelnemers doorgaans gescout, of zij stromen uit richting één van de IT-bedrijven in het netwerk van CodeGorilla.
CodeGorilla is bezig om vestigingen in heel Nederland te openen, en zoeken ook een vestiging voor de regio Zuid-Holland en Zeeland. Laten we ervoor zorgen dat deze vestiging in Den Haag wordt geopend! Dat betekent toegang tot onze mensen in de bijstand, toegang tot de ICT-markt in Den Haag, financiering van het opleidingsgedeelte van de propositie en het vinden van een goede vestiging in onze stad.
De Koekfabriek - Arthur de Nerée
De Koekfabriek is een initiatief van Utrechtse horecaondernemers. Zij startten in 2013 de Koekfabriek in het centrum van Utrecht. Het doel: Zinvolle werkgelegenheid in een financieel gezond bedrijf. Dit doel is succesvol behaald en heeft geleid tot financieel gezonde vestigingen in Utrecht, Arnhem, Breda en op en landgoed in het Gelderse Babberich. De volgende stap is meer Nederlandse steden laten profiteren van dit concept. Er zijn vergevorderde gesprekken met de Haarlem, Nijmegen en Tilburg. En hoe fantastisch zou het zijn als in onze stad mensen kunnen profiteren van een Koekfabriek. Deze kans wordt ons gegund, met dank aan onze partner de Triodos Bank.
De Koekfabriek is voornamelijk een zorgconcept. Een vestiging van de Koekfabriek biedt in totaal 22 werkplekken, waarvan twee betaalde functies. De twee betaalde functies, die van hoofdbakker en koekbezorger, worden ingevuld in overleg met het WSP of met het UWV. De andere functies worden ingevuld in samenwerking met een lokale zorgpartner. Daarnaast biedt het concept werk aan een bedrijfsleider en een zorgbegeleider.
De Koekfabriek is in beginsel een bakkerij met verkooppunt. Daarnaast is er doorgaans ook kleinschalige horeca aan verbonden – een koffiegedeelte waar mensen de koeken kunnen proeven. Dit koffiegedeelte levert ook werk op. De producten uit de bakkerij worden lokaal verkocht of gaan naar grote afnemers, zoals Douwe Egberts, ASR Verzekeringen en ProRail.
Én: Koek van de koekfabriek is overheerlijk. Binnenkort verkrijgbaar in Den Haag?
IT Vitae -Jan Dozeman
Het Amersfoortse ITvitae is gespecialiseerd in het opleiden en bemiddelen van een landelijke pool van ICT-specialisten met autisme op hbo-niveau. Er is een schreeuwend tekort aan ICT experts dus werkgevers staan in de rij voor deze talenten.
Afgelopen week hebben ITvitae, The Hague Security Delta en de gemeente Den Haag de krachten gebundeld. Excellente Haagse werkzoekenden met autisme gaan met behulp van ITvitae aan de slag bij The Hague Security Delta. Lees hier meer. Tijdens het Social Impact Lab wil ITvitae graag de samenwerking met de gemeente verdiepen.
Op dit moment leidt ITvitae zestig kandidaten op naar werk en op aandringen van het bedrijfsleven wordt dit aantal opgeschroefd naar honderd in 2018. Vertrouwen, gelijkwaardigheid, samenwerking, maatwerk en daadkracht zijn de basis ingrediënten voor de partnership die ITvitae met Den Haag wil aangaan.
ITvitae schat dat er op dit moment zo’n honderd Haagse potentiele kandidaten zijn met autisme en een talent voor IT op HBO niveau of hoger. Deze groep heeft nauwelijks perspectief en komt moeilijk zelf aan werk. Dankzij ITvitae vinden zij wél duurzaam een baan op niveau. Nieuwsuur maakte dit mooie item over twee kandidaten van ITvitae op weg naar uitstroom.
Laten we zorgen dat ITvitae komend jaar zoveel mogelijk Haagse Software Developers, Software Testers, Cyber Security Specialisten, Date Science Specialisten, en Salesforce Developers aan werkgevers levert.
Refugee Team – Tim van Dooren
Het Refugee Team werkt volgens de filosofie dat sport werkt en verbindt. Statushouders gaan als vrijwilliger aan de slag bij sportevenementen waar zij op een positieve wijze in contact komen met de samenleving, en vice versa! Het project laat na een half jaar al een uitstroom zien van 40% naar betaald werk en 25% naar een stage of een opleiding. Veel statushouders stromen uit binnen het netwerk van bedrijven dat bestaat rondom een sportevenement, denk aan de sponsors, leveranciers of bedrijfsteams die meedoen aan het evenement. Het is niet voor niets dat Refugee dit jaar genomineerd was voor de ASN Bank Wereldprijs.
Het initiatief is geboren in Tilburg, een stad die zich nationaal onderscheidt met hun actieve aanpak op de integratie van statushouders en internationaal aandacht krijgt. Tevens betekent dit succes dat Refugee Team volgend jaar gaat opschalen. Ook de steden Den Bosch, Eindhoven en Breda starten in 2018 met een eigen Refugee Team. En nu krijgt ook onze stad de kans te profiteren van dit Brabantse initiatief. Nota bene een stad die zich kenmerkt door haar vele (sport-)evenementen, zoals The Hague Grand Prix Judo, Volvo Ocean Race, CPC Loop, Tong Tong Fair en Parkpop. De business case van Refugee Team wordt gemaakt door de besparing voor de gemeente op bijstandsuitkeringen, na 8 a 10 maanden verdient het initiatief zichzelf al terug. Daarna levert het initiatief winst op voor de gemeente, de stad, de statushouders, maar ook de sportevenementen die deze gedreven vrijwilligers zeker kunnen gebruiken.
Kortom: Een initiatief waar integratie, werk, sport en cultuur op een prachtige manier samen komen!
Location
Dates
to 1st February 2018 - 05:00 PM